Tripp, Trapp, Trull med krull och Vackra Viola!

I väntan på vinterns nästa snöoväder, som ska komma till Skåne någon gång i början av nästa vecka (Brrr!), så har vi idag passat på att vara ute så mkt som möjligt och njutit av både sol och fem plusgrader! Förutom trädgårdsvistelse och långpromenad, så har jag också varit iväg en sväng och tränat lydnad på Lunds BK. Därefter tar vi det nu bara så lugnt - hundarna sover så gott, medan jag här skriver några rader på min blogg.
 
 Dicho (Tripp), Isa (Trapp) o Lily (Trull) - redo för promenad!
 
Med tre hundar i familjen kan jag se många likheter med de skillnader som fanns när barnen var små, för barn nr ett fick helt klart lite stramare tyglar av Mats och mig och som förälder var jag säkert också mer principfast då, medan lillasyster som kom fyra år senare fick större frihet under sin uppväxtttid, Det berodde med all sannolikhet också på att vi då kände oss säkrare i föräldraskapet efter att vi fått vårt första barn!
 
I hundarnas fall har det bl.a. inneburit att när äldsta tiken Isa kom till oss fick hon röra sig i hela vårt hus, men i soffan och i vår säng skulle hon lära sig att inte ligga! När sedan Dicho infann sig två år senare så var soffan plötsligt helt ok, men fortfarande inte sängen. När nu Lily landat i familjen, så är både soffan och våra sängar tillåtna (fast inte nattetid - men gärna vid morgonmys och under övrig dagtid). Ja, så det kan bli! Tänk, om vi skaffar ännu fler hundar (vilket inte kommer att hända - vi är nöjda med tre), då skulle vi säkert haft sängen full med fyrbenta dygnet runt! 
 
Lily i färd med att bädda ner sig under täcket - precis som matte brukar göra!
 
Däremot är nog vardagslydnaden sig ganska lik för var och en av hundarna, medan lydnadsträningen för övrigt har ändrat sig ngt efterhand. Jag upptäcker ju för varje hund vad jag skulle kunna gjort annorlunda och vad jag skulle ha tränat dem mer på. För närvarande så lägger jag t.ex. mkt krut på störningar i Lilys lydnadsträning - utgår först från mig själv, tar sedan hjälp av medhjälpare, därefter kända hundar och till sist okända hundar (utanför hennes träningszon). Just nu tränas  t.ex. Lily med ljud och rörelse i sitt och platsliggning (har upptäckt att hon kan reagera på höga ljud). Dessutom har jag jobbat med hennes stadga vid inkallning - står relativt nära och upprepar en massa andra ord (idag blev det maträtter) före kommandot "hit". Jobbar parallellt med tid (skiftar mellan långt och kort) och störningar samt förlänger avståndet sedan sist av allt. 
 
Provning av nya läderhalsband från My Dog i färgerna:     turkosblå, lila och orange!
Stilsstudie av Lily,
som är snabb att ta efter Dicho och Isas viloställningar!
 
Här kommer ännu en hälsning från en av de danska Dichovalparna - 5-månader gamla Vackra Viola! Hon tränas i en jaktförening, men det är mest för träningens skull och för att hon ska träffa andra hundar. För till skillnad från hennes bror Hector så ska hon inte användas i jakt. Dessutom så miljötränas hon en hel del och nyligen har hon varit hos sin familjs släkt i Köpenhamn och tränat på det som rör sig på storstadens gator och torg, alltfrån från förbipasserande skateboardåkare till bullrig biltrafik! Alltid lika nyttigt!
 
                      Viola - vilket gulligt litet lakritstroll!

Kommentarer
Postat av: Petra & Timja

Känner oxå igen detta, Charlie skulle sova i köket, fick inte gå upp i soffa o säng. Timja däremot ligger hos oss, dock inte i sängen, men får gå upp i soffan...

2013-03-16 @ 19:14:14
Postat av: Gun

Tja när man är inne på sin åttonde hund så sover de under täcket.

2013-03-16 @ 23:13:01
Postat av: Barbro

Du har så rätt. Så här är det hos oss. Hund nr1 fick lära sig att bara vara på golvet. Nr 2 lärde sig snabbt att om hon la huvudet på sned och tittade bedjande på husse fick hon hoppa upp och gosa i soffan. Lilla Lykke är överallt. Gärna mellan husse och mattes kuddar i sängen. Mysigt!
Barbro
Kram från Lykke

2013-03-17 @ 11:22:19
Postat av: Åsa

Våra får vara i soffor och fåtöljer, men inte i sängen
Bara när vi bor på hotell. Så fort vi öppnar dörren slänger de sig in i rummet och hoppar upp i sängen.
Vad kul att se en bild på lilla Viola. Det syns vem som är pappa. Vad rolig att alla era tre hundar ligger likadant med benen.
Ha det så bra hela familjen!

2013-03-17 @ 18:28:39
URL: http://www.perrotrizza.com
Postat av: Anna Nygårds

Lika här. Rolex fick inte sova i sängen. Sedan när vi kaffa Vinna så fick HAN sova i sängen Inte Vinna. Nu sover båda i sängen en stund ialla fall sedan blir det för varmt. Märks skillnad på hur mycket päls de har.Vad fin hon är lilla Lily.Meen kan inte bli annat när man är dalkulla ;).Lycka till med träningen! Här letar vi fortfarande efter mattes gnista.
Anna Rolex & Vinna

2013-03-18 @ 09:59:09
URL: http://www.nogg.se/annaochrolex
Postat av: Petra Merci & Ester

Med risk att bli tjatig. Samma utveckling här,Lufsen fick knappt gå upp på övervåningen. Men Merci & Ester har fritt spelrum i huset.
Funderar dock på att införa sängförbud nu till våren när de äckliga fästingarna kommer
Här kör vi lydnadskurs med Ester nu. Håller på att planera tävlingsdebut :)
Kram på er Petra

2013-03-18 @ 14:17:10
URL: http://www.nogg.se/lufsen
Postat av: Anneli

Vad fina de är tripp trapp trull:)Klart de ska vara med överallt, men man kan ju ångra sig ibland när det är som en hel kropps skrubb att lägga sig eller när fästing säsongen är här...men det mysiga överväger! Kram

2013-03-20 @ 23:14:22
URL: http://www.la-sirenitas.se
Postat av: Fanta m flock

Hahaha....ja, det är nog bäst att inte skaffa en tredje hund här! Har iofs haft två hundar innan Fanta och Daffy men "bara" två samtidigt. Fanta märks aldrig i sängen, ligger ihoprullad eller på rygg vid fotändan, flyttar sig så fort man ändrar ställning. Vill inte vara i vägen . Daffy däremot vill gärna ligga PÅ en, hela natten! Eftersom Daffy har sina fällperioder så kan ni ju tänka er hur man såg ut efter en VARM sommar natt. Jag såg ut att vara kvar i apstadiet! Hår på alla tänkbara och otänkbara ställen! Alltså , ha INTE en fällande hund i sängen när det är varmt och svettigt! Så skönt att perron inte fäller.
Må gott!
Kramar Annica o co

2013-03-21 @ 20:34:34
URL: http://www.nogg.se/fanta

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0