Tvååker

Är nu hemma igen efter roliga och mycket innehållsrika dagar i Tvååker och i Träslövsläge, där vi tillsammans med Åsa och Arne har hyrt varsin gästuga alldeles invid havet. Deras stuga var något större än vår, så därför var det bra att kunna äta måltiderna hos dem, ute elller inne - det fick vädret bestämma. Tack för trevligt umgänge förresten! När vi anlände på torsdagen var det regn och mulet väder som gällde, men inemot kvällen började hällregnet att avta lite grann. Eftersom det inte var något "sitta-ute-väder" bestämde vi oss för restaurangmat, så efter rastning av hundarna åkte vi in till Varbergs centrum och lyckades med hjälp av tips från Varbergbor hitta på en femstjärning kinarestaurang China Sea (rekommenderas) mittemot järnvägsstationen. Mycket gott och så rikligt med mat! 

Fredagen som var Dichos första utställningsdag bjöd på bra väder för våra långpälsade perros - ingen sol men uppehåll och lagom temperatur. 30 stycken perros var anmälda och domare var Rodriques Fernando. Dicho gjorde bra ifrån sig och fick Excellent+ck i öppen klass och slutade sedan som fyra i Bästa hanhund bland många fina hanar, så det är jag mycket nöjd med! BIM blev Zoe och BIR Paco (Curioso de la Ribera del Gentil) En supersnygg hanhund med en fantastisk päls, som sedan också lyckades med bedriften att bli BIR alla dagarna och BIS-trea två dagar i sträck - vilken prestation och vilken fin reklam för perrorasen! 

Dichos omdöme: Nice maskulin expression
                           Correct neck
                           Hands turned out
                           Nice toppline
                           Correct body
                           Angulation ok
                           Very nice coat




                                              Bästa hanhund


Tillbaka vid stugorna blev det lite plockmat och därefter tog vi oss ännu en gång ner mot V-bergs centrum. Eftersom stan var invaderad av amerikanska bilar som just den här helgen samlats i Varberg för en stor bilhappening och nu åkte runt i centrum och visade upp sig, så fick vi med mindre extrema bilar ställa oss på en parkering utanför city och promenera sista biten. Fast Mats kunde inte avstå från att delta i karavanen för da´n därpå for han downtown med Hondan för att snabbt och enkelt hämta hem middagsmat och lyckades då att hamna mitt i konvojen av de gigantiska amerikanarna. Tillbakaresan med maten gick sedan i snigelfart (20 km/h) under publikens applåder och hejarop - undrade faktiskt var Mats blev av?  

Lördagen tittade äntligen den efterlängtade solen fram och bjöd på en skön sommarvärme! Dicho tog en mellandag för att bara slappa och ta de lugnt tillsammans med Mats, medan Åsa och jag for till utställningen för att se de andra perrosarna i ringen. Dessutom ställde Åsa ut Enzo i championklassen. Tack Bosse och Ninni att vi fick vara i ert tält, för att få skugga eller och för att skydda oss mot regn och rusk! Riktigt kul faktiskt att bara ha en dag att gå runt och prata med trevliga perromänniskor och att shoppa i lite i lugn och ro. Nya Arrak-regnkläder blev det och lite annat smått och gott, dessutom åt vi en riktigt god lunch: grillspett med sallad.

  

Därefter for vi tillbaka till män och hundar och tog en härlig långpromenad utefter havet. Gissa om hundarna sov gott efter all motion och havsluft! Utmed promenadsträckan nere vid hamnen hittade vi också en hantverksutställning med massor med fina hantverksföremål och där fyndade Åsa en superfin trasmatta för en billig peng. 

   Arne och Åsa med Zelma och Trizza
             
På söndagen var det så dags för Svenska perroklubben första officiella utställning med hela 73 hundar anmälda och domare var spanjoren Haro Haro Jose. Dicho kändes lite för taggad när det var vår tur att gå in i ringen och med min form var det väl lite si och så med, för jag kände av magsmärtor redan på morgonkvisten. Men nu var det inte så mycket att välja på för Mats kände sig inte alls hågad att vara den som visade upp vår krulltott. Två druvsockertabletter senare stod jag och Dicho redo att gå in i ringen. Efter en spännande öppen klassuppvisning placerades han som nr. ett med Excellent och ck. Han var sedan tyvärr lite för taggad i Bästa hanhund och när han slängde bakåt med huvét i allra sista kurvan tappade han en placering och därmed också certet. Nåväl, jag får väl ändå vara nöjd med hans fjärdeplacering med tanke på den hårda konkurrensen!

Omdöme: Very nice dog with excellent bone
                Very good angulation 
                Full of quality

 
                                 De fina uställningsfotona är tagna av Maria Holmgren

Antonio berättade att Dichos pappa Leon och även farfar Lastar de Ubrique ibland kunde bli lite överhettade när de var i två-årsåldern och idag är ju Leon en mycket lugn och cool man i sina bästa år. Det är nog inte så lätt alla gånger att vara en ung man med en massa sköna damer runt omkring sig, när det samtidigt finns andra hanar som konkurrerar om deras gunst! Jag fick också det stora nöjet att få visa upp Dichos söta mamma Zelma i championklassen. Hon är en mjuk och följsam liten tik som gör vad man ber henne om i ringen och hon placerade sig som trea i sin klass. BIM(BIS-2) blev slutligen Dichos underbara mormor Trizza, som älskar att visa upp sig i ringen och BIR(BIS-1) alltså ännu en gång Paco.



Vistelsen i Tvååker avslutades med en trevlig lunch med en mycket god laxtallrik! Utanför fönstret började så regnet att smattra mer ihållande än på förmiddagen och då kändes det skönt att få värma sig inomhus. Tack för ett mycket lyckat och trevligt arrangemang!  
 

                      


Till skogs!

Onsdag med regntunga skyar och så småningom hällande regn, men idag var det återigen viltspårsdags och då är det bara en fördel med några skurar. Vid nio-snåret i morse hämtade Mats och jag viltpårsdomare Görel, som för enkelhetens skull visade sig bo i grannbyn - smidigt och bra! Sedan for vi vidare till ett skogsparti tio min. bort, för nu var det dags för Isa att gå ännu ett öppenklasspår.  Åh, vad hon spårade fint och det resulterarade i en välförtjänt etta! Sin vana trogen inlededde hon med att vara lite för ivrig i starten och hon tenderar då att starta i något för högt tempo, men svarar alltid mycket snabbt när jag håller emot i linan. Fortsättningen av spåret gick i lagom fart i varierad terräng med framförallt lövskog där lövtäcket på marken höjer svårighetsgraden väsentligt. Hon är spårar alltid noga och omsorgsfullt och ringar gärna vid vinklarna och/eller tar sig tillbaka en bit på spåret för att försäkra sig om att hon befinner sig rätt i spåret. Naturligtvis tar de här extra rundorna på krafterna och i slutet var hon rejält trött, vilket gjorde att hon tog sig förbi klöven två gånger innan hon slutligen hittade den. Förutom att domaren tyckte att hon gjorde ett mycket bra arbete, så var hon också den första hund som Görel dömt under det sista halvåret på just detta spårområde som tilldelats en etta i ö.kl. Det visar att markområdet är mycket svårspårat. Vilken härlig viltspårshund Isa är - enormt motiverad, spårnoga och mycket målinriktad!

                      

Sedan var det så dags för Dicho att för första gången testa viltspår, för Görel ville se om han hade fallenhet för att viltspåra inför höstens planerade privatlektioner för henne (ett bra sätt att få tillgång till fina spårmarker)! Han har så här långt gått en hel del personspår, så jag vet ju om att han är intresserad och duktig på nosarbete. Dicho fick nu chansen att testa 1/3 av spåret som Isa precis gått och klöven flyttades nu närmre starten. Han var inledningsvis lite fundersam över vad det helt gick ut på, men redan efter några skunder så pinnade han iväg med nosen tätt tryckt mot marken. -Oj, vilken naturbegåvning! utropade Görel och när han några minuter senare oförtrutet forsatte sitt fina spårande, sa hon att hon trodde att Dicho skulle bli ännu duktigare än Isa. Så otroligt kul att han visar sådan talang i spåret - något att bygga vidare på, så nu ska det bli mycket viltspår för hans del till hösten! Domaren var också imponerad av att han klarade av att följa ett ö.kl.spår så pass bra som han gjorde och det var bara några enstaka gånger som han följde Isas doft (då lotsade jag honom tillbaka igen), för övrigt föjlde han spåret helt på egen hand. I slutet markerade han också med stort intresse klöven! Jag återvände regnvåt till bilen med ett enda stort leende på min läppar och tillsammans med en blöt, trött och mycket nöjd hund. 

                       

Några timmar senare sover nu båda hundarna så gott - trötta efter morgontimmarnas fantastiskt fina spårarbeten. Själv är jag också lite småtrött efter all skogsdoft och av det roliga spårandet! Men nu får jag avbryta mitt skrivande och börja packa, för imorgon reser vi till Tvååker och jag hoppas att den något dystra väderprognosen inför helgen inte stämmer, för nu hoppas vi istället på skönt sommarväder med lagom temperatur för våra tjockpälsade krulltottar!   


Ännu en sommarvecka...

                                   
                                                                        Vackra perroögon!

Ännu en sommarvecka har nu gått och otroligt nog så har vi redan kommit in i julimånad. Jag får väl inleda med lite vädersnack, vilket hör den svenska sommaren till - sol ena da´n och regn nästa! Igår hade Maribel och jag en härlig dag vid Barsebäcks hamn med sol och bad och idag så vräker regnet ner utanför fönstret - inte så bra med tanke på att en målare lade sista handen vid ytterdörrarna igår samt att han tog bort regnskyddet som gjorde att de klarade skyfallet som vi hade under helgen. På kvällen tog Mats och jag ett härligt tremilapass på våra träningscyklar och tänk vad mycket fina cykelvägar det finns! Man uppfattar inte landskapets skönhet på samma vis när man kör bil. De senaste veckornas målningsarbete har gjort att jag fått hålla mig en del på hemmaplan, dessemellan har jag i alla fall gjort kunnat en del göra kortare utflykter. Nu ska det bli skönt att slippa vara så uppbunden och kunna göra vad man vill, utan att behöva ta hänsyn till hantverkare. I alla fall inte förrän en bit in i aug. då det är dags för nytt tak på garaget och då kommer de jobba utomhus, vilket gör att man inte blir så bunden vid hemmet.

Har också hunnit med en hel del hundaktiviter och eftersom juli numera inte är den enda semestermånaden längre så är det många hundmänniskor som tränar även den här tiden på året. Visst, har jag tagit det lugnare än för övrigt på året, men det är kul att då och då samträna med andra. På måndagar har jag börjat i en träningsgrupp i lydnad på Lomma brukshundklubb och nästa vecka är det dags för viltspår igen för Isa - kul! Till hösten är det också dags för Dicho att börja träna viltspår, får vänta till han är nerklippt för med den tjocka päls som han har nu vore det för jobbigt att ta sig fram i snårig skog. För att få tillgång till bra spårmarker kommer vi att ta några privatlektioner för en viltspårsdomare och det ska bli så spännande att se hur han fungerar i spårarbete. I personspår har han tidigare visat prov på mycket bra nosarbete. 

Lite blandade sommarbilder på Isa o Dicho!

                     
                                                                Ska vi hitta på nå´t kul?
                    
                                                         Haktrycks-träning: Ska jag ligga så här länge till?
                      
                                                                            Belöning!! 
                   
I söndags deltog Dicho på Boråsutställningen och han var tyvärr inte alls i form, så därför kom han inte till sin fulla rätt för att göra ett så bra resultat som möjligt. Därefter har han inte heller varit helt i fas, för han är lite mer dämpad och lättirriterad än vanligt. Om det håller i sig får jag nog kolla upp hans hälsotillstånd lite närmare! Grattis till Aqualineshundarna Bezzo (BIR) och Sally (BIM) samt svenskt championat till Aberlours Pepsi!

                    
                                                                   En nallebjörn med...
                   
                                                                     långa snören på tassarna...
                   
                                                        och som älskar att ligga på det svala klinkergolvet!
                  
                                                             Ferdinand mitt i blomsterhavet! 
                  
                   
                                      Vad är det som sticker upp bland sockerbetorna? En perro så klart!

Sedan har vi naturligtvis simmat mycket och det är så kul att simma med hundarna! Ja, ni hörde rätt (pluralis), för Isa har efter mer än fyra års vattenplask börjat att simma! Men för att det ska fungera krävs både dummies, mästersimmaren Dicho och vi tvåbenta som lockbete, dessutom gillar hon det långgrunda vid Lomma havsbad (efter centrum - vid parkering höger sida före krök är hundbad tillåtet) som gör att hon emellan simturerna kan gå på bottnen på de grunda ställena. Jag har också haft en lina efter henne i vattnet, för att hon inte ska rusa in mot land hela tiden. Yes, vilken kick när hon nu äntligen vågat ta steget fullt ut! Jag har också testat hennes simförmåga i Arriesjön, men där vågade hon sig inte ut på simbart vatten - än!

Ser nu fram emot nästa vecka då Mats och jag börjar vår gemensammma semester samt mot Tvååkers hundsutställning i slutet av veckan. Ska bli kul att se så många perros på en och samma gång - speciellt på söndagen då 73 perros är anmälda!  


RSS 2.0