God fortsättning och Lilys första jul!

 
God fortsättning till alla er där ute i vårt avlånga land - hoppas ni haft en skön och avkopplande julhelg! Själva har vi haft det bra -  med god samvaro och mysig julstämning. Efter att vi de senaste åren firat jul hos min bror och släkt i Norrköping, så bestämde vi oss för att i år stanna kvar i Skåne. Vilket nog Mats tyckte kändes ganska bra, eftersom han då också kunde fira helgen tillsammans med sina föräldrar.
 
Nu när juldagarna väl är över så kan jag inte låta bli att tycka att det är skönt med några lediga vardagar, då man bara kan skrota runt och ta dagarna lite som de kommer. Idag fick vi äntligen lite bättre väder än det varit under julhelgen, då det bara var grått och trist. I det härliga och soliga vädret med ett par minusgrader passade jag på att sticka iväg till brukshundklubben och träna en stund med krullisarna. Det visade sig att det var fler än jag som var sugna på att ge sina hundar lite hjärngympa, för efterhand dök det upp fler och fler träningssugna ekipage!
 
Lily fick nu för första gången i sitt 8-månaders liv vara med och fira jul. Hon var sååå nyfiken över alla spännande saker som hände! När hon på julaftonsmorgon upptäckte att det låg julklappar under grannen, så blev hon mäkta intresserad av dem. För säkerhets skull så tog hon allt emellanåt en liten runda bland dem för att försäkra sig om att de väldoftande paketen, som det stod Dicho, Isa och Lily på, fortfarande låg kvar. Tomten var också extra snäll i år och hade rakat av sig skägger, så  att Lily (som nu kommit i spökåldern), inte skulle tycka att han var alltför läskig. Hon tyckte allt bra om honom, för förutom att han luktade Hector så delade han ju också ut så fina julklappar - både det som gick att äta och det som gick att leka med!
 
Jag visste väl att det fanns smaskiga ben bland julklapparna - mums!
                                     Finns här några snälla barn och krulltottar?
 
Jag var inte så värst flitig med kameran under julhelgen i år, så här kommer nu också några bilder på Lily som togs under den första kalla dagen i höstas, med hög fin luft och ett härligt solsken, då Lily deltog på en spårdag i Lomma brukshundklubb. En av deltagarna har en kompis som gärna ville följa med och hon var något så passande som djurfotograf. Laila Berglund visade sig vara en otroligt duktig fotograf, som lyckades fånga varje hunds speciella karaktär på ett mycket bra sätt. Vad sägs om följande axplock från Lily-bilderna -fina eller hur! 
 
                                                                                    Fart och fläkt, men jag ...
                                    
                                        kan faktiskt sitta stilla också om det bara finns något intressant att titta på!
 
                                                                        Ett riktigt GOTT NYTT ÅR till er alla!
                                                                                                                                        Louise & Co
 
 
 
 
 

Från oss till alla er ...

              Önskar                           Lily                           Isa                          Dicho          och          Louise
 
Bedårande söta Dicho-dottern Lykke får också hänga med på ett hörn i julhälsningen!
Tack för fotot, Barbro! 
 
 
                                                                     

Nu är det (snart) jul igen och nu ...!

Ja, förvisso är det ännu några dagar kvar till jul, men nu går det i rasande fart! Igår fick förresten Maribel besked om att hon fått jobb som au-pair i London och redan i mitten på januari så går flytten dit. Inte utan att det känns märkligt när nu även vårt sista hemmaboende barn prövar sina vingar och flyttar hemifrån. Jag hoppas verkligen att hon kommer att trivas bra i sin nya familj! Förutom den två-årige pojke om hon ska ta hand om så finns där också en cockerspaniel och med tre perros i vår familj, så är det ju hundar något som hon vid det här laget har stor vana med.
 
En härlig sommarbild på Maribel o Dicho!
 
Tradiditionsenligt har vi idag varit iväg och huggit vår innegran, men vilket busigt väder det var - termometern låg kring nollstrecket och det kom ösregn från och till. Hundarnas pälsar var genomblöta när vi kom hem, så då är det onekligen praktiskt med klinkergolv för där kan vattnet flöda hur mycket som helst utan att golvet tar skada!
Vid blidväder har snön en förmåga att fastna överallt i perrons päls och oavsett pälslängd på hundarna så bildas det mängder av dekorativa bollar, men som inte så roliga för dem att röra sig med, Skillnaderna mellan kortklippt och långpälsad perro syns framförallt på snöbollarnas storlek.
                   En kortklippt Dicho
                 Isas mellanlånga päls
                    Långpälsade Lily
 
Jag har precis fått en glädjande rapport av Åsa från Sthlms hundmässa att Dichos mormor haft stor framgång i ringen idag, då Trizza slutade som BIS4:a bland veteranhundarna. Otroligt bra gjort av en perro att gå så långt i den knivskarpa konkurrensen! Stort GRATTIS till både Åsa o Trizza! Här kommer fler sommarbilder på bl.a.dagens duktigaste perro (inte utan att man längtar till värme och sol ) och denna gång från en ringträning tillsammans med Åsa och Julia i samband med en Jönköpingsutställning för några år sedan!
 
Trizz i Perro Rizadoshundar: Trizza, Zelma o Dicho!
                       Trizza o Julia slappar i gröngräset!
                                 Du och jag, Dicho! 
 
 
 
 
 

By i vinterskrud och skogsutflykt!

Den här helgen inleddes med ett helt fantastiskt väder, sex minusgrader och strålande sol. Ljuset under morgonpromenaden med hundarna var bara så otroligt vackert, så efter att jag lämnat av dem hemma så kunde jag inte låta bli att ta rundan en gång till och nu med min kamera i högsta hugg! Det är onekligen lite svårt att göra en sådan här otroligt fin decembermorgon rättvisa och att på bild kunna återge allt det vackra, som t.ex. frostiga grenar som glimmar som diamanter i solskenet! Dessutom kan det genom fotona vara bra att ibland bli påmind om hur fina omgivningar vi faktiskt har precis utanför husknuten och att också se till att verkligen uppskatta den vackra närmiljön!
 
De här åkrarna är det första vi ser när vi går ut genom vår grind!
                                  Köldbitna grässtrån!
                                  Förbi hästhagarna!
                                Vidare mot hjärtat av byn!
                            "Pepparkakshuset" med ...
                                   sin fina brunn!
               En fotbollsplan som används till hundträning!
                               Lilys springa-runt-träden-plats!
                               Frusen nypongren!
                                Längs med bäcken!
                             En av byns skånelängor!
                      En pilallé förbi en av hästhagarna!
                                Ett hus på bygatan!
                                        Hemma igen!
 
På eftermiddagen tog Mats och jag med oss hundarna till skogen. Efter att ha gått en promenad med dem så fick de gå varsitt personspår, för tyvärr gör ju snön att det just nu är svårt att träna viltspår. Det blir ju i lättaste laget när man så tydligt ser bloddropparna på marken. Isa och Dicho som viltspårat i det här skogspartiet förut, såg allt lite konfunderade ut när belöningen i spårslutet idag inte alls bestod av någon viltklöv. Medan Lily tyckte det var lika kul som vanligt att hitta sin favoritleksak i slutet - efter att hon galant klarat ett spår med två vinklar (missade att räkna antalet steg).     
 
                          Dicho, Lily och Isa
                             Vacker skogsterräng!
 
                  
 

Snö-lycka och inomhusträning!

Igår morse när vi vaknade så var det ett underbart väder, 10 minusgrader , vindstilla, pudersnö  och senare på dagen tittade även solen fram. Vilket underbart vinterväder - kan knappast bli vackrare än så här! Här kommer några sköna vinterbilder på Lily, Isa och Dicho. Här i Skåneland gäller det att vara snabb med att ta snöbilder, för jag har ju lärt sedan barnen var små (då gällde det att snabbt ta sig till pulkabacken innan det några timmar senare var barmark igen) att snön kan töa bort lika snabbt som den har kommit! 
 
                      En snötäckt Lily!
          Isa vräker sig fram i snön!
                  Snögubben Dicho!
             
Inemot kvällen blev det sedan ett snabbt väderomslag med betydligt mildare väder - 3 plusgrader, underkylt regn och några regnskurar. Det var onekligen skönt att månd.träningen i lydnad numera är inomhus! Lily som var med på inomhusträningen för första gången inledde med ett halvtimmes pass, före utsatt tid, under mycket leksamma former. Dessutom fick hon en hel del störningar av Lena som förberedde kvällens träning med att skriva upp på whitebordtavlan (samtidigt som hon hade en del ljud för sig) vem som skulle träna med vem. Ett mycket bra sätt för att få en bra variation, så tack Lena för att att du lägger ner tid på att planera våra träningar för att vi ska skifta så mycket som möjligt både när det gäller hundar och medhjälpare!
 
Lily tyckte det var toppenkul att vara i inomhushallen, även om hon nog tyckte att Lenas framfart hade varit lite väl ljudlig inledningsvis och när densamma sedan skulle leka med henne var hon inte riktigt på hugget. Medan intresset för andra tvåbenta som kom med godis i fickorna var större! Lena, jag är övertygad om att du också kommer också att stiga i graderna i Lilys ögon, så nästa gång inleder vi med lek och först därefter tar vi störningarna. För övrigt inleder jag alltid med att belöna med lek så fort hon tar kontakt med mig, för att sedan ha henne taggad redan när vi går in i lokalen och så fort hon sedan återigem tar kontakt så belönas hon med lek. Hennes förväntan efter leksaken utnyttjar jag sedan i det fria följet, då jag bl.a. vid tyst förflyttning bort från henne vill att hon ska hitta sin position vid min vänstra sida för att återigen få sin belöning. Det fungerade idag riktigt bra och när vi sedan också tog några korta pas med fritt följ mellan medhjälpare som stod på olika ställen i lokalen så lyckades hon riktigt bra med att bibehålla sitt fokus på mig. 
 
Eftersom det hade varit så kallt på morgonen, så hade jag bestämt med Mats att han (efter att inhandlat mat i en närliggande mataffär) skulle ta med sig Lily hem, så att hon inte skulle behöva vistas så länge i kall bil när Isa och de andra hundarna tränade. Förvisso fungerar hundarnas liggunderlag bra i kylan (värms upp av deras kroppsvärme) plus varma täcken, men vid minusgrader känns det ändå olustigt med för lång tid i bilen.
 
Isas lydnadspass handlade också mycket om störningar och numera klarar hon många oförutsedda saker bl.a. i form av medhjälpare som rör sig hastigt samt ger ifrån sig ljud av olika slag. Dessutom jobbade jag med fritt följ alldeles nära medhjälpare och väggar samt rörde mig på de ställen där det stod prylar och väskor av olika slag. Övning ger färdighet, för numera klarar hon betydligt fler störningar än hon gjort tidigare. Förutom att jobba med med moment som t.ex. rutan där jag återigen behöver få lite bättre tempo in i den, så testade jag snabba sidoförflyttningar på en bräda på golvet (nos mot ansikte), vilket var en ny övning för henne. Förflyttningar åt hennes högra sida gick bra, men åt vänster var det svårare. Jag förmodar att hennes vana att öva bakdelsteknik på pall, gjorde att hon gärna ville jobba sig in vid min vänstra sida! 
 
Därefter har vi varit ute varenda dag och busat i snön, för snötäcket ligger faktiskt kvar även här i Skåne! Med snön kommer också en massa av nya upplevelser för Lily. Varje morgon använder jag en snöskyffel för få bort snömassorna på gångarna utanför vårt hus och den fick till en början rejäla utskällningar av henne. Men efter att hon varje dag fått vara med mig då jag skyfflat bort snön, så har det nu lagt sig. Dessutom brukar vi inleda morgonpromenaden med att jag drar en pulka genom byn, så när skolbarnen imorse gick i lemmeltåg mot skolan med massor av pulkor efter sig, så tog hon ingen större notis om de skamlande plastföremålen - hon var mer intresserad av att hälsa på barnen!
 
Fler vinterbilder:
                Oj, vad snön kliar!
                      Uppletanderuta: Var är bollen?
                                      
                       Dicho-race!
 
Dicho har också använt pulkan - det visar sig nämligen att han älskar att ta selen på och dra den efter sig. Igår drog han pulkan riktigt långt, då vi tog en härlig långpromenad ute på de snötäckta åkrarna. Jag har nu fått för mig att försöka hitta en pulka avsedd för hundar som man kan ta bort medarna på och byta till hjul när snön försvinner, vilket betyder att den kan användas året om. Jag har ännu inte hittat något på nätet som motsvarar mina önskemål - kanhända att det inte finns att få tag på, utan att man i så fall mäste köpa både och. Om någon av er har några bra tips, så tar jag tacksamt emot dem!
 
Hej då! från:
                                      Lily
                                      Isa
                                  I
                                                                           Dicho
 
                                             Ha det nu så bra i vintervädret!/Louise o Co   
 

Välkommen hem och vinterland!

I helgen har jag haft det stora nöjet att få se en av Dichos söta valpar live. För i lördags lyckades jag, en timme före vi skulle vara på 50-årsfest (Tack, Marie för en fantastiskt trevlig fest, med musik i olika former, dans, underhållande tal och många glada skratt!), att spränga in en titt på godingen "Lykke". Då hon efter hämtning i Danmark var på genomresa Skåne. Tack Barbro och Pelle att ni tog er tid och gjorde ett stopp på väg hem till Småland. Sonen Adam med flickvän Lisa var också med på resan och de två hade blivit så förälskade i valpkullens vita hanhund, så vem vet de kanske också blir perroägare någon gång i framtiden?
 
Idag har jag fått en rapport om att både hemresan och natten har gått bra. Har också fått info om att den duktiga lilla tösen hade, utan att gnälla en endaste gång, sovit så gott i mattes famn under hela bilresan. Dessutom hade lilltösen också haft en bra första natt i sitt nya hem. "Lykke" har nu fullt upp med att uforska varenda vrå där hemma samt att bekanta sig med familjens andra hundar, som så här i början ger henne en och annan morrning så att att hon ska förstå vem som bestämmer av de fyrbenta. Men den lilla levnadglada tjejen med sin viftande svans tar det hela med ro, för livet är ju bara sååå spännande och kul!
 
"Lykke" vilar tryggt i mattes famn!
            Vilken sötnos och vilket fint huvud hon har!
 
I veckan har Lily hunnit med att träffa en hel del perrokompisar. Först ut är jämngamla Alfredo, som hon sammanstrålade med i hans hemtrakter vid havet i Bjärred. Som de två krullisarna sprang utefter stranden och sedan därefter fram och tillbaka på närliggande gräsytor - inte konstigt att Lily var trött i kroppen när vi kom hem. Två perrovalpar hittar varandra otroligt snabbt i lekens virvlar! 
 
     Lekkompisen med matte Ann-Louise!
 
Någon dag senare senare slog vädret om och vinterns första snö kom. Det var också Lilys första möte med snön och vilka härliga glädjeskutt hon tog på morgonpromenaden! Di gamle, Isa o Dicho tyckte naturligtvis också det var toppen med all snö som fallit under natten! Några timmar senare for vi till Skäglinge för att träffa Lilys gamla träningsgäng, som även om årets lydnadskurs är avslutad ska försöka att sammanstråla på söndagarna.
 
                      
                            Kom igen Timja - nu ger vi järnet!
 
                     Skön vila efter all lek i den nyfallna snön!
 
 
                     Ha en trevlig första advent!/Louise o Co
 
 
   

RSS 2.0