Lydnadskurs och februarilov!

Äntligen har årets första hundkurs satt igång! På kvällstid i två minusgrader med en isande kall vind startade Lilys lydnadskurs tidigare i veckan för instruktör Åsa Jakobsson. Jag har sedan tidigare haft privatlektion med Isa hos Åsa och nu ska det bli spännande att gå en hel kurs för henne. Kursen startade med ett kort teoripass i den varma klubbstugan, då vi tittade lite på kursens innehåll utifrån grundträning, detaljträning, helhet samt tävlingsträning. Det mesta av kursen kommer att fokusera sig på de två sistnämnda träningsformerna. De flesta av de deltagande hundarna är unga och för dem kommer träningen att inrikta sig på att attityd går före precision.
 
På kursens första pass var vi framförallt inriktade på det fria följet och pratade om momentets olika delar - alltifrån utgångspositionen till tempoväxlingar m.m. Om det är något som man böver träna extra mycket på - ska bör det tränas separat, t.ex. i Lilys fall har jag märkt att hon ibland tappar ögonkontakt med mig då hon belönas med godis - speciellt i rörelse, så det ska jag försöka undvika genom att hon t.ex. får en ny belöning direkt efter den första samt att göra henne mer förväntasfull genom att variera belöningen ännu mer, t.ex. leka med godiset eller med en leksak.
 
Sedan var det så dags att ge sig ut i kvällsmörkret! Brrr, visst var det i kallaste laget även om jag var välklädd - kände mig som en Michellingubbe i min utrustning lager på lager: nertill: två st långkalsonger, tights o vindtäta byxor och upptill: undertröja, polotröja, två st fleecetröjor samt vinterjacka. När kommer vårvärmen? Längtar så! 
 
Åsa började med en genomgång av hur hon själv rör sig i det fria följet och hur hon placerar sina fötter i alla riktningar, sedan delades vi upp två o två och torrgick momentet. Därefter diskuterade vi gruppvis kring var och ens fria följ. Mycket nyttig övning!
 
När det sedan blev hundarnas tur, så fick de olika ekipagen tio minuter var på lydnadsplanen, medan de övriga tvåbenta tittade på. Lily fick turordning fyra och när det blev hennes tur att värmas upp utanför lydnadsplanen så studsade hon till en början runt i snön som en liten studsboll och hade onekligen lite svårt att fokusera sig i den virvlande snön. Under rådande väderleksförhållande valde jag därför att vara på en inglasad veranda och där fanns ju gott om plats för oss två samt för Åsa och åskådarna. Inledningsvis tyckte jag nog att Lily var lite mer återhållsam än hon brukar vara och inte lika framåt - kanhända berodde det på den nya miljön indränkt i mörker eller kanske på den prasslande presseningen utanför huset eller kanske på att kvällströtta Lily helt enkelt började bli lite seg. Efterhand gick det ändå allt bättre och med hjälp av framåtbjudande belöningar (t.ex. kastad leksak) så blev hon alltmer alert. Åsa tyckte att hon trots allt hade en bra stadga!  
 
 
Ja, så är det ju sportlov den här veckan och det måste ju även gälla hundarna, så vi har hunnit med en hel del sportiga utomhusaktiviteter. På torsdagen blev det så äntligen soligt väder! Härligt! Dicho och jag gick först en skön förmiddagspromenad över fälten, sedan skulle han mysa och ha det skönt på tu man hand med Maribel. Medan jag, Isa och Lily for iväg till Lomma BK för lydnadsträning tillsammans med Ing-Marie och Igor. Klubben ligger precis intill havet och efter avklarat pass gick vi på en härlig promenad genom ett skogsparti där hundarna fick springa lösa, för att slutligen komma ner till havet. Titta bara så vackert (fotona är tagna av Ing-M), men farligt med de stora förädiska isblocken med vatten emellan. Vi tog det säkra före det osäkra och kopplade hundarna, så ingen av dem skulle få för sig att ge sig ut på den förädiska isen!
 
 
Ha nu en skön helg och njut av det fina vintervädret (hoppas på fler soliga dagar), för det är väl lika bara att man vänjer sig vid tanken att kylan förmodligen kommer att stanna ett bra tag till!/Louise & Co
 
 

Kommentarer
Postat av: Barbro

Vad träningsduktiga är. Vi längtar också till våren. Lykke, Chica och jag har varit på klubben och frusit i eftermiddag. Men snart ska vi väl slippa långkalsonger och mössor.

2013-02-24 @ 20:58:36
Postat av: Torine

Vilken vakker natur och vakre duktiga perroer :-) Tack för sist! Det var trävelig at treffas på My Dog i januari. Vår Forevertobe Fiona ble BIR på Norke kennel Klubens utstälning i Bø i lørdag. Så nu bliver hon norsk Uch (og så må jag skikka inn søknad om SUch ocså. Vi holder kontact och lycka til med träningen

2013-02-25 @ 19:12:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0