Naturbegåvning i viltspår och SoR-prov!

Sedan jag senast skrev har det varit många roliga hundaktiviteter! Isa har förutom en hel del lydnadsträning också gått ett viltspår i öppen klass för domare, bara för att det är så himla kul att testa hennes kapacitet och att hålla i gång spårningen! Från att hon tidigare i sommar haft idel ettor, så fick var hon plötsligt inte alls i form och insatsen räckte därför bara till en tvåa. Hon ringade lite för länge och var inte så fokuserad som hon brukar vara.Hundar fungerar väl ibland precis som oss tvåbenta - ibland har de också dåliga dagar. Efter Isas spår var klart var det så Dichos tur att göra sitt andra viltspår - ett  600 m. anlagsklass-spår.

Min tanke i höst har varit att träna upp honom successivt, för att så småningom kunna göra provet i anlagsklass. Dicho visade sig nu ha helt andra planer, för med domaren i bakhasorna gjorde han en helt fantastisk spårning. Han var både spårnoga och tog sig fram i ett mycket behagligt tempo. Dessutom utsrålade han en enorm självsäkerhet och bra fokusering när han forcerade över stock och sten. Förutom att Dicho gjorde en så otroligt fin spårning (speciellt med tanke på att han har så lite rutin), så var jag nog mest imponerad av hans säkerhet och hans förmåga att hela tiden arbeta med sådan fokus på spåret. Han tvekade inte heller en enda gång och sökte aldrig min hjälp utan löste alla problem utefter spåret helt på egen hand. Strongt! Domaren Görel Hilborg var mäkta imponerad hon också och sa: Vilken naturbegåvning! Vad synd att du inte anmält honom till anlagsprovet, för i så fall hade jag efter en mycket bra insats tilldelat honom högsta poäng och eventuellt även HP och då ska du veta att jag är snål med att dela ut några HP! Nu var det ju inte så lätt att räkna ut att han skulle ha sådan talang för viltspår att jag redan andra spårningen skulle anmäla honom för prov i anlagsklassen. 

Några dagar senare blev det så dags för Dicho att göra sitt tredje viltspår och nu var det anmält. Efter en formidabel insats från honom under ganska svåra väderförhållanden, vilket bl.a. innebär att det på spårets öppna delar blåste halv storm fick han godkänt med högsta möjliga poäng. Dessutom hade spåret hög svårighetsgrad i variationsrik terräng, som t.e.x ett stort område med ett tjockt täcke med torra boklöv. Några få gånger kom han utanför spåret (en gång var det vilt som nyligen passerat och kanhända var det också bitvis den kraftiga blåsten som var en bidragande orsak), men sedan tog han sig sig snabbt tillbaka i rätt riktning igen. För att slutligen nå fram till den efterlängtade rådjursklöven!  Vilken kämparinsats av min talangfulle perrokille! Domarens summerade spårningen med de värmande orden: Han är den bästa viltspårshunden jag bedömt i år! Efter det här fina orden blev jag som ni nog förstår - en otroligt stolt och glad matte!

Dicho har nu också klarat Sim och Räddningsprovet och han fixade momenten simning och livräddning (rundade mig precis som det ska vara) utan några som helst problem. Han tyckte det var toppenkul - under apporteringen blev han kanske lite väl uppspelt när han återvände med apporten till land, men lyckades ändå leverera den på godkänd nivå. Domarens kommentar vid prisutdelningen: Hunden har mycket energi och glädje i sitt vattenarbete - ett väl genomfört SoR-prov! Ja, Dichos motivation var det minsann inget fel på och om han fått bestämma skulle han nog gladeligen hoppat i ännu en gång! 


                                   Det gjorde du bra Dicho!

                                     Prisutdelning


Därefter var det spännande att titta på de gigantiska raserna newfoundland, landseer och leonberger, som gjorde officiella vattenprov i klasserna startklass, öppenklass och elitklass. Dessa mäktiga hundar rörde sig otroligt smidigt i vattnet och jämfört med dem såg Dicho ut som en liten mygga. Vad sägs om den här newfoundlandtiken på 68 kg - visst är hon fin!



Dessutom var de otroligt snälla och godmodiga -  både publik och nyfikna helgflanörer kunde klappa dem i det oändliga, utan att någon av dem tyckte illa vara.


                                   Vackert tecknad landseer!

                                    Knähund


Några motionärer som förirrat sig rakt in i Öppenklass!

Här verkar Mats vara lite okoncentrerad på själva vattenprovet!

                          Elitklass: Snabbt byte till nytt moment!

                         Apportering med hopp från brygga!

                                  Bogsering av båt!

Tack för ett mycket trevligt arrangemang och under söndagen avslutas tävlingsäsongen med årets sista tävling - lycka till! Slutligen en eloge till de fantastiska figuranterna, som gick i och ur det kallla vattnet en hel eftermiddag!


Kommentarer
Postat av: Anonym

GRATTIS till er båda!

Åsa

2011-09-18 @ 12:41:15
URL: http://www.perrotrizza.com
Postat av: Petra Merci & Ester

Oj oj ! Här händer det grejer. Grattis Grattis.Så roligt.

Petra

2011-09-19 @ 09:45:20
URL: http://nogg.se/lufsen

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0