Öppen klass-etta i viltspår!

I ett härligt 20-gradigt höstväder gick Dicho idag sitt första öppenklass-spår någonsin. Det var sammanlagt hans fjärde viltspår och otrolig nog klarade han ändå av ett spår med så hög svårighetsgrad. För den här kämparinsatsen belönade domaren honom med en välförtjänt etta. Vilken fantastisk spårtalang han visar sig vara!

Inledningsvis tog han sig an spåret med mycket bestämda steg - blev lite osäker vid andra vinkeln och ringade samt fick ett litet tappt, men han hittade snabbt tillbaka igen. Här tyckte jag nog att han såg lite fundersam ut över att bloddoften denna gång var så mycket svagare än de spår som han tidigare gått, men tveksamheten gick snabbt över och med stor självsäkerhet och pondus fortsatte han sedan sitt nosarbete - hela tiden i ett mycket behagligt tempo. Därefter tog Dicho sig ur den täta skogen och in i ett öppet ängsområde och nu spårade han mycket bra. 

Bloduppehållet klarade han också utan problem. Vid en vinkel in i ännu ett skogsparti kom ett litet tappt (förmodligen hade där passerat vilt), men han var kvick att komma rätt igen och när det var dags för skottet hade han full fokus på domaren och satt helt blickstilla när skottet brann av! Den avslutande delen gick sedan otroligt bra och att han kissade några gånger i sluttampen berodde nog på att han var upptriggad av spårinsatsen, för det skedde mer i förbifarten och inte för han tappade fokus. En trött och mycket nöjd Dicho hittade så den efterlängtade klöven och lufsade sedan med sin trofé i munnen några meter, för att sedan låta mig bära klöven den sista biten tillbaka till bilarna. Där han behagligt kröp ihop i sin bilbur för att vila ut efter kraftansträngningen. 

Det är verkligen intressant att se att två hundar av samma ras kan ha så olika spårteknik, för Isa inleder gärna i något för högt tempo, så med henne får jag ofta i början av spåret hålla emot lite i linan för att få en jämnare och behagligare rytm. Dicho däremot håller ungefär samma fart från början till slut. Dessutom har de olika tekniker när de ringar. Isa går i cirklar och Dicho sicksackar (vänster om spåret och höger om spåret o.s.v.), för att försäkra sig om att de hittat rätt.  


                          Skönt att slappa en stund efter all skogsluft!  

Vilken härlig dag vi har haft och jag ser nu fram emot fler viltspår senare i höst! Det ska bli så kul att följa Dichos utveckling i spåret!


Kommentarer
Postat av: Åsa

Hej!

Grattis Dicho och Louise!

Åsa

2011-09-30 @ 19:49:37
URL: http://www.perrotrizza.com
Postat av: Gun

Grattis vad duktiga ni är.

2011-10-01 @ 00:00:10
Postat av: Anna & Buster

Grattis Dicho och Isa! Jättekul att också Dicho nu är spårare på uppåtgång! Buster hälsar att han gärna hänger med någon gång om det blir tillfälle!

2011-10-05 @ 10:50:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0